Selvom det nye tillæg til BR18, som indeholder skærpede energikrav til døre og vinduer, først gælder fra 1. januar 2021, træder det allerede nu i kraft hos de første af landets vinduesproducenter. Hos blandt andre Bøjsø begynder leveringstiderne nemlig at strække sig ind i det nye år, og det betyder, at vinduesproducenten allerede er godt i gang med at producere efter den nye standard. Derfor kigger virksomheden nu ind i det næste store, forventede fokus- og udviklingsområde: nemlig indeklima.
I løbet af de seneste år har alle landets vinduesproducenter haft travlt med at videreudvikle og optimere produktsortimentet, så det lever op til de skærpede energikrav til døre og vinduer, der er del af det nye tillæg til bygningsreglement 2018. De skærpede krav træder reelt set først i kraft den 1. januar 2021, men allerede i disse uger skal flere vinduesproduktioner producere efter de nye retningslinjer.
Det gælder især hos den sydjyske vinduesproducent Bøjsø døre & vinduer, hvor man er godt i gang med både at give ordrer og producere døre og vinduer ud fra de nye regler. Her er produktions- og leveringstiderne nemlig – som følge af virksomhedens nicheprodukt – længere end gennemsnittet for branchen, og det betyder, at datoerne for levering og montering nu er begyndt at gå ind i det nye år:
“Vi er netop – og muligvis som nogle af de første i branchen – begyndt at producere mange af vores produkter ud fra de nye BR18-krav. Det skyldes, at vi har en længere leveringstid end gennemsnittet, da vores koblede vinduer og døre er mere komplicerede konstruktioner end almindelige, industrielt producerede vinduer, hvor vi også anvender mere manuelle processer og håndværk som modsvarer ældre og bevaringsværdige bygninger”, fortæller direktør i Bøjsø døre & vinduer, Lasse Sørensen, og fortsætter:
“Vores produkter skal således som oftest specialproduceres med en høj grad af detaljer og finesser, så de kommer til at matche det håndværk, som bygningernes oprindelige vinduer havde. Og det betyder, at produktions- og leveringstiden bliver det længere og allerede nu strækker sig ind i starten af 2021”.
Konkret betyder de nye krav i bygningsreglementet, at der fra årsskiftet kun må monteres døre og vinduer i energiklasse A i helårshuse, mens energiklasse B kun må anvendes til sommerhuse og tilsvarende. Det er man klar til at levere hos Bøjsø – og endda med samme æstetiske- og konstruktionsmæssige detaljer som før:
“Vores kerneforretning udgøres af koblede produkter, som gennem længere tid har båret energimærke A. Det har uden tvivl gjort processen lettere, og vi kan derfor levere vinduer med en konstruktion, som både har de klassiske, smalle sprosser i yderste rude og samtidig et indvendigt termovindue med den moderne energiperformance, der i dag bliver stillet skærpede krav til“, fortæller Lasse Sørensen og fortsætter:
“På den måde kan vi levere det bedste fra begge verdener – en historisk og æstetisk detaljeringsgrad kombineret med en tidssvarende energiperformance, hvilket der i høj grad efterspørges til historiske villaer og ejendomme rundt i hele Danmark”.
Indeklimamærket er første skridt i næste etape
Bøjsø er ikke alene kommet i mål med kravene til bygningsreglement 2018, men er også godt i gang med at forberede produkterne til de næste store krav, der forventes at blive stillet til de danske vinduesproducenter:
“Nu har vi i lang tid haft fokus på energi, og på samme måde forventer vi, at der kommer fokus på bæredygtighed og ikke mindst indeklima de kommende år. I den forbindelse har vi som det nyeste skud på stammen netop fået tildelt Indeklimamærket, som er et bevis for, at vi udmærker os på det, man kalder atmosfærisk indeklima, der siger noget om, hvordan dørene og vinduerne påvirker luftkvaliteten”, forklarer Lasse Sørensen og fortsætter:
“Det ser vi som et vigtigt skridt på vejen i forhold til at være godt rustet til de nye krav, der formentlig bliver stillet til vinduesindustrien som det næste”.
Indeklimamærket er dokumentation og garanti for, at vinduesproducentens produkter bidrager til et sundere indeklima og har minimal afgasning, ligesom de ikke afgiver kræftfremkaldende stoffer.