Foto: PR // Jonas Sangberg, ejer og kreativ direktør i Sangberg

Udover store klima fordele rummer træ også mange byggetekniske gevinster, der om andet åbner op for helt nye arkitektoniske muligheder og et bedre indeklima. I Danmark er potentialet dog endnu ikke forløst, og tiden er altså inde til, at vi lader træ vokse frem i byggesektoren, lyder opfordringen fra foreningen Træ i Byggeriet og arkitektvirksomheden Sangberg.

Træ udgør majoriteten i verdens mest klima- og miljøvenlige byggematerialer. Træ kræver  altså ikke en energi belastende bearbejdningsproces, og kan i en del tilfælde erstatte miljøbelastende materialer såsom stål og cement, og endvidere absorberer og lagrer træ endda CO2 gennem levetiden – og lagringsprocessen fortsætter automatisk, når træmaterialer indgår i et byggeri. Netop derfor kan træ komme til at fungere som en central rolle, når regeringens plan om at reducere Danmarks CO2-udslip med 70 procent frem mod 2030 skal realiseres og implementeres. 

Udover de mange klima fordele, man opnår ved at anvende træ i byggebranchen, rummer træ også andre, ofte oversete fordele, lyder det fra næstformand Martin L. Petersen fra foreningen Træ i Byggeriet:

Træ rimer i høj grad på bæredygtighed, men også på knivskarpe æstetiske udtryk og et godt indeklima. Med undtagelse af fundamenter og større infrastrukturprojekter kan man jo bygge alt i træ, så længe man kender til de processer og byggemetoder, der knytter sig til de forskellige træsorter. Man kan nemlig i højere grad tilvirke træmaterialer, så de giver lige præcis det udtryk, man ønsker, siger han og fortsætter:

Flere træproducenter kan eksempelvis tilbyde mere end 1.000 kombinationsmuligheder af træprofiler. Og findes den ønskede profil ikke, kan der ofte findes en specialudviklet løsning. Det er nemlig muligt med træ.

Naturlig isolering
Ifølge Martin L. Petersen er træ også et effektivt isoleringsmateriale, som holder godt på varmen:
– Træ har en god isoleringsvirkning, der passer til enhver årstid. Det er et spørgsmål om den rette brug og konstruktion, fortæller han og fortsætter

Det skyldes, at træ i sig selv er isolerende grundet dets naturlige luftindhold, og det forhindrer kuldebroer i klimaskærmen. Den naturlige egenskab har man desuden benyttet til at lave træfiberisolering og papiruld, der har næsten samme isoleringsevne som syntetiske isoleringsmaterialer, men som til gengæld er langt mere klimavenlige, da de kræver et lavt energiforbrug at fremstille og samtidig lagrer CO2.

Æstetiske fordele
I arkitektvirksomheden Sangberg har man gennem de seneste år udvidet sin portefølje af træbyggerier, så det altså i dag udgør godt halvdelen af virksomhedens aktive projekter. Ifølge ejer og kreativ direktør Jonas Sangberg rummer træ nemlig en række forskellige fordele: 

Vi har en strategi om at bygge mere bæredygtigt, og derfor har det været oplagt for os at øge mængden af træ i vores projekter. Det har ikke altid været nemt, da den danske byggebranche er konservativ og læner sig meget op ad de traditionelle byggemetoder med beton og stål som de primære elementer. Men hvis man har et godt kendskab til byggemetoderne, rummer træ et utal af muligheder, siger han og fortsætter:

Først og fremmest er det et naturligt og utrolig smukt materiale, især hvis man bruger det på en moderne måde. Det fungerer eksempelvis godt i kontrast til andre byggematerialer, da træ har et meget levende udtryk. Men ligesom med huse i beton, kan man også skjule træmaterialerne, så det ikke er synligt, at det er et træhus, man træder ind i.

Fugtabsorberende materiale
Udover de store arkitektoniske muligheder skaber træ samtidig også et glimrende indeklima. Ifølge en rapport fra organisationen reThink Wood absorberer og afgiver træ fugt, hvilket blandt andet forbedre luftkvaliteten markant.  

– Man kan tydeligt mærke, at pulsen falder, når man træder ind i en træbygning. Der er en helt anden stemning og en særlig luft. Det skyldes især, at træ kan tage fugt til sig efter de svingninger, der er i huset. Det kan således reducere mængden af CO2 og vandindhold i luften, og det forbedrer luftkvaliteten, som er en stor del af et godt indeklima. Derudover giver træ en rigtig god akustik, som også bidrager til den unikke stemning, der er i et træhus, fortæller Jonas Sangberg.

Han understreger endvidere, at træmaterialers fugtabsorberende egenskaber samtidig øger risikoen for svamp. Så længe de rette byggemetoder benyttes, er der dog ikke grund til at være bange for dette. 

– Der kan være udfordringer ved at bygge i træ, ligesom der kan opstå problemer med andre bygningstyper. I dag er vi eksempelvis ved at rydde op i de byggefejl, der blev lavet i de fleste betonhuse fra 1950-60’erne. Modsat dengang har vi i dag bedre mulighed for at kigge mod udlandet, hvor de bygger mere og mere i træ. På den måde kan vi få et bedre kendskab til de processer, der danner fundamentet for et godt træbyggeri, og dermed reducere risikoen for byggefejl. Det er sådan set ikke raketvidenskab, slutter han. 

Tidligere artikelDigital branchekapacitet i Troldtekts bestyrelse
Næste artikelKOBOTS leverer 200 byggerobotter til byggemarkedskæde