Foto: PR // STARKs nøglemedarbejdere for nylig var til robotintroduktion hos KOBOTS

Den danske byggebranche har mulighed for at købe en dansk stemmestyret robot, Amigo, som kan skære gipsplader i præcis de mål, man beder den om. Håndværkerne har både mulighed for at leje eller købe den robotten, som nemt kan flyttes rundt mellem byggepladser – enten i kassevognen eller på traileren. Derudover har fibergips-giganten James Hardie indgået en strategisk alliance med KOBOTS, så byggebranchen kan få alle Fermacells fibergipsplader tilskåret efter mål ved hjælp af robotten Amigo. 

”Det bliver fantastisk at være de første, der kan tilbyde tilskæringsrobotter til byggebranchen,” konstaterer Henrik Osbæck.
Henrik er ansvarlig for STARKS udlejningsforretning og medvirker i midten af billedet, som blev taget da STARKs nøglemedarbejdere for nylig var til robotintroduktion hos KOBOTS.

Byggemarkedskæden STARK og robotvirksomheden KOBOTS i Odense har sammen udarbejdet en ambitiøs handlingsplan. Planen omfatter at få mindst 200 robotter ud på de danske byggepladser allerede her i 2020.

Denne vision vinder gehør hos fibergipsproducenten James Hardie, som derfor lancerer tilskæring efter mål af Fermacells fibergips på byggepladserne med løsningen ”Prefab On Site”. Denne service tilbyder de ved at entrere med STARK og KOBOTS, som stiller Amigo robotter til disposition for tømrerne.

Dermed behøver tømrere ikke længere råbe målene på den næste gibsplade til deres kollega på byggepladsen. De kan i stedet bare sige til mester, at han skal leje eller købe en Amigo-robot hos STARK – og så klarer den automatisk tilskæringen af pladerne i tilpasset sikkerhedsafstand.

”Den stemmestyrede robot Amigo fra KOBOTS er utrolig interessant for STARK, og vi har nu eneforhandlingen af de to modeller 912 og 925, som er tilpasset henholdsvis en standard Fermacell pladestørrelse 90×120, og en standard gipsplade til byggepladserne 90×250. I mange år er der sket meget lidt forandring i arbejdsmetoder og værktøjer på byggepladsen. Men nu rykker det for alvor, fordi vi kan lære robotterne at gøre det, vi ikke selv er bygget til at kunne holde til,” konstaterer national salgsdirektør for STARK, Søren Lysemose.

Først fremme
Amigo-robotterne kommer til at blive solgt gennem alle STARKS byggecentre i Danmark og Grønland, samt via STARKS byggesælgere, som byder på projekter i hele Danmark. Byggerobotterne skal bidrage til at booste STARKS udlejningsforretning, som Henrik Osbæck er ansvarlig for.

”I STARK Udlejning har nu fået vores robotter i sortimentet, så håndværksmestre kan prøve robotteknologien af nu og senere købe robotten. Det er et genialt produkt, og det bliver fantastisk at være de første, der kan tilbyde tilskæringsrobotter til byggebranchen,” konstaterer Henrik Osbæck.

STARK Udlejning fik overdraget de første Amigo-robotter i slutningen af februar, hvor der blev givet en omfangsrig introduktion og gennemgang af robotten. Hos robotvirksomheden KOBOTS er man i fuld gang med forberedelserne til det nye samarbejde:

”Vi har valgt STARK som distributør på det danske marked, da STARK har været utrolig proaktive og initiativrige for at blive vores partner her i Danmark. Her i KOBOTS har vi set på behovet og interessen fra markedet, som er massiv. Vi har dog valgt at lade os begrænse af vores egen kapacitet her i år nul, da vi er ved at skabe et solidt fundament, så vores kunder får de bedst mulige produkter, og ikke mindst bedst mulig service. Dette fundament er utrolig vigtigt, da vi skal op på knap 1000 robotter allerede i 2021, og de forhandlinger, som vi lige nu fører med store udenlandske distributører og materialeproducenter, bekræfter os kun i, at vi bør kunne nå vores ambitiøse mål,” siger CCO i KOBOTS, Jacob Sohrabi Niclassen.

Tre gange så hurtigt
Den nye robot medvirker til et mere effektivt byggeri med kortere byggetid, færre fejl og mindre materialespild. Med Amigo kan én tømrer kommunikere med den stemmestyrede tilskæringsrobot, som efter præcise og korte instrukser leverer millimeterpræcise skæringer af alle slags plader. Samtidig reducerer robotten markant de menneskelige fejl, der fører til fejlskæringer og materialespild. Der vil kunne opnås en effektivitetsforøgelse på op til 350%.

Robotten vejer ca. 47 kilo og efter reglerne kan den transporteres i tre enheder á maksimum 16 kilo for eksempel i en trailer. Håndværkerne kan samle robotten ude på byggepladsen på mindre end 10 minutter.

Erhvervsskolerne er også klar
Robotterne er også på vej ind på erhvervsskolerne, som ønsker at sikre, at fremtidens tømrere bliver uddannet i de nyeste teknologier indenfor byggeri. De første Amigo-robotter er allerede på vej ud til to erhvervsskoler.

”De unge mennesker står over for nogle store beslutninger, og nu får de muligheden for at tage en erhvervsuddannelse, hvor de kan få et værktøj, som rent faktisk hjælper dem med at blive mindre nedslidte. Vi vil gerne vise de unge, at de kan arbejde med spændende teknologier og blive langt mere effektive endda med mindre fysisk indsats. Det er jo fedt”, siger Lars Matthiesen, Videncenterchef for Automation og Robotteknologi ved Syddansk Erhvervsskole, som får sin første robot allerede d. 1. april.