Et cirkelrundt aarhusiansk boligbyggeri, opføres som et af de første projekter herhjemme, med det patenterede VST-råhussystem fra Premium Syscon. Præfabrikerede skalelementer kombineres med in situ-støbning for at skabe en så effektiv og ressourcebesparende byggeproces som muligt.

En cirkelrund boligkarré placeret mellem kollegierne ved den gamle ingeniørhøjskole og ASA-banerne i Aarhus ser nu dagens lys. Projektet opføres af Thye Entreprise med Årstiderne Arkitekter som projekterende og Oluf Jørgensen A/S som ingeniørrådgiver for Premium Syscon.

Det cirkulære byggeri omfatter 100 ungdomsboliger og vil variere i højden fra 3 etager mod syd til 7 etager mod nord, så lysindfaldet udnyttes optimalt i lejlighederne og den indre gård.

Udsigt til markante tidsbesparelser
Det spektakulære projekt er blandt de første i Danmark, som anvender det patenterede VST-råhussystem fra Premium Syscon. Her kombinerer man præfabrikerede skal-elementer med meget høj finishgrad med in situ-betonstøbning.

Resultatet er et byggesystem, der takket være elementernes meget små tolerancer og færdige overflader erfaringsmæssigt eliminerer op mod 30-40 procent af processerne på selve byggepladsen. Det gælder fx små-entrepriser som brandsmittelukning og udstøbning af huldæk samt savning og tilpasning af lette indervægskonstruktioner.

Systemet åbner for en smidigere, mere fleksibel byggeproces. Jeg er derfor spændt på at se, hvor stor hastighed vi kan bygge med, og hvor meget tid vi eventuelt ender med at spare, fortæller Thomas Hansen“, der er salgschef hos Oluf Jørgensen A/S. Han suppleres af salgs- og markedschef DK i Premium Syscon Henrik Burkal:

VST-systemet er udviklet til at eliminere byggespild og optimere kvaliteten lige fra starten, idet du arbejder med en meget høj grad af præfabrikation i elementerne. Byggetiden kan derfor reduceres væsentligt i forhold til traditionelt elementbyggeri. I Sverige og Tyskland, hvor systemet allerede har været anvendt i årevis, kan byggetiden typisk reduceres med 20 procent i forhold til betonelementer, når vi snakker nybyggeri“.  

Fleksibel projektering og udførelse med minimalt spild
En anden fordel ved at anvende VST-systemet fra Premium Syscon til råhuset i den cirkelrunde boligkarré er, at in situ-støbning øger fleksibiliteten for både projekterende og udførende. Samtidig udnyttes materialerne bedre fra starten, idet systemet blandt andet fjerner behovet for huldæk og bjælkelag i kældre samt huldæk i etagerne.

Du har helt andre muligheder, når du støber in situ, blandt andet fordi du kan udnytte bæreevnen på en helt anden måde. Du opnår en slankere konstruktion med større designfrihed fra starten. Det er en klar fordel, når du arbejder med projekter, der ikke bare er firkantede“, forklarer Thomas Hansen til slut.

Den runde karré i Aarhus ventes at stå færdig og slå dørene op for de nye beboere 1. september 2021.  

Tidligere artikelTroldtekt A/S vinder DI Prisen for grøn omstilling
Næste artikelSpeciel facadeløsning til Carlsberg Byen udviklet af Pro Montage