Landets største teglstensproducent har øget omsætningen under COVID-19-pandemien og retter nu fokus mod et nyt kundesegment med en stor investering på Højslev Teglværk.

Randers Tegl er kommet fornuftigt ud af et corona-præget 2020 og forbereder nu en offensiv på det skandinaviske marked for tagsten. Den familieejede teglstenskoncern investerer 40 mio. kr. i sin fabrik i Højslev ved Skive, hvor produktionen skal udvides med en ny serie af falstagsten under navnet Højslev Skandinavia.

Investeringen sker primært i tilbygning og indkøb af nye maskiner til en rationel og stor produktion af falstagsten. De nye tagsten vil være på markedet i løbet af efteråret 2021. Højslev Skandinavia-serien er en konkurrencedygtig tagsten i den lave ende af prisskalaen, hvor markedet i dag præges af stor import fra Tyskland og Holland.

– Der er tale om en investering på et meget højt niveau. Med den nye produktionslinje vil vi udvide dybden i vores sortiment og ramme et nyt kundesegment, hvor vi ser, at der er behov for et stærkt dansk alternativ til de udenlandske producenter af falstagsten, siger administrerende direktør Thomas Piper fra Randers Tegl.

Investeringen blev sat i gang i efteråret 2020, og den nye produktlinje skal supplere Laumans-serien, der er high-end brandet i Randers Tegls sortiment af falstagsten.

Stærkt hjemmemarked

Randers Tegl Gruppen, der består af Randers Tegl og Højslev Teglværk, har netop præsenteret 2020-regnskaber med tilfredsstillende resultater.

COVID-19-pandemien satte eksportsalget under pres, men stor efterspørgsel på det danske marked var med til at sikre fremgang i koncernens samlede salg.

– Vi er overordnet tilfredse med det samlede resultat. 2020 var påvirket af, at flere store eksportmarkeder i perioder var mindre aktive på grund af covid-19-restriktioner. Eksporten er heldigvis kommet tilbage på rette kurs, og vi har en god ordrebeholdning. Derfor forventer vi et højt aktivitetsniveau i 2021, siger Thomas Piper.

Højslev Teglværk har høstet frugterne af den høje byggeaktivitet på det danske marked med en fordobling af resultatet til 11,6 mio. kr. før skat. I Randers Tegl A/S-koncernen er omsætningen øget fra 444 til 465 mio. kr., men resultat før skat er faldet fra 43,4 til 32,1 mio. kr.

– Den primære forklaring på det lavere resultat i Randers Tegl er, at vores kapacitetsudnyttelse ikke har været så høj som i 2019. Vi har tilpasset lagersammensætningen og brugt 2020 til at investere i en mere bæredygtig produktion og i produktudvikling af vores murstenssortiment. Investeringerne har påvirket resultatet negativt på den korte bane, men giver os stærke kort på hånden til fremtiden, uddyber direktøren.

Dokumenteret bæredygtige mursten

Når Højslev Skandinavia kommer på markedet, vil tagstenene både kunne købes som en traditionel tagsten og i en mere miljøvenlig udgave. Tagstenen bliver nemlig en del af den nye Greener-serie, som Randers Tegl lancerede tidligere på foråret.

Med Greener tilbyder Randers Tegl produkter med et 50 procent lavere CO2-aftryk end traditionelle mursten og tagsten. Med i købet følger en miljøvaredeklaration (EPD), som nøjagtigt dokumenterer miljøpåvirkningen for det enkelte produkt.

– Markedet har taget rigtig godt imod Greener, og vi er allerede i gang med at levere de første ordrer i Danmark og Sverige, fortæller Thomas Piper.

Med lanceringen af Greener imødekommer Randers Tegl den nye nationale strategi for bæredygtigt byggeri, hvor der sker indfasning af CO2-krav på alle større byggerier fra 2023.

I forbindelse med årets generalforsamlinger er Bjarne Moltke Hansen valgt som ny bestyrelsesformand i Randers Tegl A/S og Højslev Teglværk A/S. Han afløser Jens Piper, der fortsætter i bestyrelsen. Udnævnelsen sker som et led i et løbende generationsskifte og yderligere professionalisering af selskaberne.

Tidligere artikelTaget skal gøre patienterne raskere på Nyt Hospital Hvidovre
Næste artikelHustømrerne står stærkere trods underskud i 2020