Lendager Group vinder Boligfonden Kubens Procespris 2020 for Ressourcerækkerne. Deres mod på at udfordre konventionerne og tage et opgør med de traditionelle processer i byggebranchen gav dem lige det dér ekstra i forhold til deres medfinalister.

Lendager Group vinder Boligfonden Kubens Procespris 2020, som uddeles i samarbejde med Lean Construction-DK Netværket. Lendager Group får prisen for nytænke processer og metoder på Ressourcerækkerne i Ørestad og sætte kursen for fremtidens byggeri med upcyclede materialer.

Vi er sindssygt stolte over at modtage Procesprisen. Alle med blot en flig af kendskab til byggebranchen ved, hvor svært det er at få nogen til at gøre noget nyt. Det er en kæmpe anerkendelse at modtage en pris for at sætte en kæp i hjulet og disrupte ”plejer” med cirkulær tankegang, innovationer, upcycling“, siger Anders Lendager, grundlægger af Lendager Group.

Lean disruption

I begrundelsen lægger juryen vægt på, at det er lykkedes Lendager Group at nytænke byggeprocessen fra start til slut i Ressourcerækkerne. Samtidig er der blevet sat fokus på de klimamæssige udfordringer ved byggebranchens store affaldsproduktion.

Lendager Group har haft modet og viljen til at udfordre konventionerne i en branche præget af silotænkning og traditionelle arbejdsgange. De har med det, de kalder ”lean disruption” tænkt ud af boksen og formået at transformere en typisk lineær proces til en cirkulær. Og så har de med succes gentænkt roller og formået at sætte de rette kompetencer i spil på rette tid, siger projektleder i Lean Construction-DK Netværket“, Morten Skaarup Jensen.

Alle med fra begyndelsen

Deltagerne i projektet aflagde i begyndelsen en musketer-ed på, at de ville følge projektet til dørs skulder ved skulder – med alle de risici, det indebar. Det betød, at alle tog ejerskab for at komme stærkt i mål. Uforudsete problemer blev ligeledes håndteret med høj faglighed og substans

Vi kunne ikke have gjort det uden vores samarbejdspartnere. Dels en risikovillig bygherre, men særligt de fagligheder, som implementerede vores komplekse innovationer på pladsen. Rådgivere, ingeniører, tømrere, diamantskærere og murere som Brandt Diamant, Logik og Co, Norto, P. Olesen, Tscherning. Alle har bevæget sig langt ud af deres komfortzone for at få enderne til at mødes og vise, at vi kan realisere fremtidens bæredygtige byggeri i dag“, siger Anders Lendager.

Stort potentiale

Juryen ser store internationale perspektiver i arbejdet med Ressourcerækkerne. Byggeriet viser potentialer for eksport af grønne cirkulære løsninger til resten af verden. Samtidig har de vist vejen med nye strukturer for processer, roller og ansvar.

Lendager Group har formået at skubbe til branchens konventionelle opfattelser af processer, ansvar, genbrug og cirkulære byggemetoder. Deres arbejde kan få stor impact på fremtidens byggeri og har allerede sat ringe i vandet. De er ildsjæle, som skaber håb om et mere bæredygtigt, cirkulært og mindre ressourcekrævende byggeri i fremtiden“, slutter direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Tidligere artikelFra plastik til træ: Autentisk vinduesrenovering forskønner andelsboliger
Næste artikelDS Flexhal lander kæmpe DSV-projekt i Hedehusene