Den nye uddannelse som fugemontør på Learnmark i Horsens, starter i ugen 43 starter. På den nye uddannelse, er der 22 pladser, som allerede nu har fået flere firmaer til at melde sig på banen med lærepladser og jobtilbud på den lange bane.
Uddannelsen som fugemontør er en realitet. Den 19. oktober starter Fugemontøruddannelsen op på Learnmark i Horsens. Både faglærte og ufaglærte er velkomne på uddannelsen, der varer halvandet år og veksler mellem skoleophold og praktik. Uddannelsen er kommet i stand efter intensivt samarbejde mellem Fugebranchen FSO, Byggeriets Uddannelser, DI Dansk Byggeri og 3F:
“Det har været et stort ønske fra branchens side at få uddannelsen op at køre. Der stilles større krav til fugearbejde i dag end tidligere på grund af klimaskærm og nye måder at bygge på. Vi har store forventninger til den nye uddannelse, som ligger i fin tråd med vores eksisterende efteruddannelse“, siger formand for Fugebranchen FSO Martin Christoffersen.
Rift om fugemontører
Allerede nu er der rift om de kommende montører blandt fugevirksomhederne. Flere firmaer søger lærlinge, som vil tage uddannelsen, mens andre har sat deres folk på skolebænken for at lære håndværket helt fra bunden. Den nye uddannelse er VEU berettiget, så lønmodtagere eller selvstændige kan få godtgørelse, hvis de tager uddannelsen. Medlemmer af Fugebranchen FSO og DI Dansk Byggeri kan få yderligere 55 kroner i timen under skoleopholdet. Elever med langt til Horsens får desuden et tilskud på 500 kroner til overnatning og forplejning per dag, skoleopholdet varer.
“Uddannelsen er ikke helt fyldt op, så det er stadig muligt at melde sig til. Vi søger både faglærte og ufaglærte. Vi har tilrettelagt uddannelsen, så alle kan gennemføre med succes, hvis de har interessen og viljen til at lære et nyt fag“, siger sekretariatschef i Fugebranchen FSO Jens Peder Guldberg
Alsidigt job
Jobbet som fugemontør er ret frit. Du planlægger selv sin dag ud fra dine opgaver, og kan opleve mange forskellige arbejdspladser i løbet af en arbejdsuge. Den ene dag går opgaven ud på at fuge fliser i et badeværelse, den næste dag skal der fuges døre og vinduer, mens tredjedagen kan byde på fugearbejde i et nyt køkken.
“Fugemontører arbejder på mange forskellige byggepladser, og er sjældent det samme sted lang tid ad gangen. Arbejdet i sig selv er ikke fysisk krævende, så du kan komme ind i branchen som helt ung eller midaldrende. Vi har også kvindelige montører, som er tiltrukket af præcisionen i håndværket og den frie arbejdsform“, siger Jens Peder Guldberg.
Der er fugearbejde alle vegne, og netop derfor er der også fuld fart på fugebranchen, hvor efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft stadig stiger på trods af Coronakrisen:
“Indtil videre har byggebranchen ikke været hårdt ramt af COVID-19. Der bliver stadig bygget en masse, og overalt er der brug for fugearbejde. Så fugebranchen er et godt sted at være lige nu“, slutter Jens Peder Guldberg.