Der bliver hentet grus til indkørslen og flis til havebedet i lige så høj grad som før krisen. ‘Haven giver os energi i stedet for at tage den og er derfor den perfekte kur mod krisetider,’ forklarer livsstilsekspert.
Det døgnåbne koncept Materialepladsen, hvor man kan hente granit, sten, flis, grus og jord til haven, har sendt flere tusinde kilo flisegrus og andet godt til haven afsted til husejerne. Trods krisen og et boligmarked, der igen er fladet ud efter et par heftige år, er der stadig gang i anlægning af nye bede i de danske haver.
“Vi er ikke påvirket af nedgangen i boligmarkedet, for folk bruger stadig tid og penge på deres have- og husprojekter. Vi oplever en stor interesse for vores koncept, hvor kunderne selv kan komme og hente det, de skal bruge, og vores omsætning er stigende samlet set,” siger Allan Johansen, der er direktør for Materialepladsen A/S, der første senest har åbnet en helt ny plads i Helsinge i april i år.
De mest pressede køber mindre
Det er hus- og haveprojekterne såsom muld til højbede, flisegrus belægning under nye fliser på terrassen, grus til indkørslen, granit som pynt i haven og topdressing til at udjævne uligheder i græsplæne, der typisk handles ind til hos Materialepladesen. Den type projekter prioriteres af husejerne, også selvom krisen kradser, forklarer livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg.
“Mange husejere har været ramt på energipriserne i stor grad, og det er heller ikke dem, der har været ved at gå fra hus og hjem på grund af gasretningen, der går ud og køber stort ind til nye haveprojekter. Men den måde, vi bruger haven på, har ændret sig siden corona, og det behøver ikke være kæmpeprojekter til mange penge, når vi investerer i haven. Den er blevet et frirum, hvor vi gør ting af lyst og ikke af sur pligt. Haven giver os energi i stedet for at tage den og er derfor den perfekte kur mod krisetider,” siger Mads Arlien-Søborg.
Ikke mere end man skal bruge
Oprindeligt er Materialepladsen en familieejet vognmandsvirksomhed fra 1933, hvor en af de tidligere generationer fandt på at lade to bunker perlesten og ærtesten ligge på parkeringspladsen, så kunderne selv kunne forsyne sig. Bunkerne er vokset med tiden og omfatter i dag både granit, sten, grus, flis, sand, jord og muld.
“Dengang kom kunderne og vejede deres varer og lagde pengene i en kuvert, som man smed ind i huset, og det system kørte vi faktisk med i flere år. I dag er alt digitalt, alle pladserne er ubemandede, og man vejer stadig selv. Konceptet er er lige til, og det er fleksibelt. Man bruger bare pladsens læssemaskine gratis og køber ikke mere, end det man skal bruge. Det sætter kunderne pris på,” siger Allan Johansen.