Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard

Det nye kontorhus i Gellerup i Aarhus er netop kåret til Årets Byggeri 2019 i Erhvervs-kategorien. Huset er tegnet af Arkitema Architects og er en del af en storstilet transformation af bydel i Aarhus Kommune, som tager for i disse år. 

Helt tilbage i 2015 ønskede Aarhus Kommune at huset kunne åbne kommune mere op over for gamle beboere i Gellerup. Derfor blev Blixens til offentligt tilgængeligt med stort overdækket byrum. Huset er derudover allerede blevet et ikon gennem gennem både arkitekturen og dets sociale bæredygtighed.  

Huset er blevet til mere end blot kontorpladser til kommunens ansatte. De 23.000 m2 omfatter foruden de ca. 950 kommunale arbejdspladser også en politistation, hyggekroge, et iværksættermiljø, udlejningslokaler, café, restaurant, auditorium, værksteder og kafferisteri. Hele bygningen bliver dermed imødekommende over for en bred skare af gæster og den omkringliggende bydel.

”Vi er meget stolte og glade af, at Blixens er blevet kåret som Årets Byggeri i 2019. Byggeriet er helt unikt og vi vidste fra start, at denne bygning skulle stå som noget helt særligt. Historien i området og kommunens ambition om at skabe et åbent og inviterende vartegn for Aarhus og Gellerup har fra starten været et pejlemærke for os alle. Nu er vi glade for at se et hus der til fulde folder sig ud og indfrier alle de tanker og ambitioner vi har haft. Jeg er sikker på, at det i de næste mange år vil være en af de bygninger som alle århusianere ved hvad er,” fortæller Glenn Elmbæk, Partner i Arkitema Architects.

 Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard

Udsigt ud over byen
Blixens er kendetegnet ved en smuk, interessant og original arkitektur, hvor det mest iøjnefaldende er den øverste boks. I kraft af boksen markante udkragning mod hjørnet af Blixens Boulevard og Edwin Rahrs Vej, så virker den som en velkomst til Gellerup og Aarhus. 

Fra huset hovedindgang kan besøgende direkte fra gaden tage en ekspres-elevator op igennem bygningen, og stå 24 m over terræn for at nyde udsigten over det nye Gellerup. Den udsigten er en oplevelse i sig selv og er med til at give en dybere forståelse for Gellerups sammenhæng med resten af byen og dens udvikling.

I forbindelse med uddelingen af Årets Byggeri 2019 faldt dommerkomiteen særligt for husets betydning for udviklingen i Gellerup. Juryen udtalte følgende:
”Det, at man placerer et multikulturelt erhvervsbyggeri og en lang række offentlige arbejdspladser i et ghettoområde, er noget, vi tror, vil gavne Gellerup. Og vi tror, at det ligeledes vil gavne kommunens medarbejdere at være tættere på borgerne. Det er et karakteristisk byggeri og et ambitiøst bud på, hvordan man kan skabe gode kontorer med åbne døre til det omkringliggende samfund.”

Om prisen
Årets Byggeri er en pris som har været uddelt siden 1997, hvor dommerkomitéen er sammensat af topchefer fra byggebranchens vigtigste organisationer og institutioner. Med i komitéen er blandt andet Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Industri, Bygningsstyrelsen og Dansk Byggeri.

Tidligere artikelKommunikationsbureau vælger ultrabæredygtigt korkgulv til nyrenoveret kontor
Næste artikelNordens første byrumsmøbel af 100 procent genbrugsplast