Foto: Unsplash.com
Der var en lille opbremsning på arbejdsmarkedet ultimo 2019, hvor der netop i årets sidste kvartal forekom lidt færre arbejdstimer, viser tal fra Danmarks Statistik. Dansk Byggeri forudser, at coronavirussen giver en periode med negativ vækst i den danske økonomi og dermed en nedgang på arbejdsmarkedet.
Ifølge Danmarks Statistik forekom der i sidste kvartal i 2019 0,5 procent færre arbejdstimer, målt på det samlede arbejdsmarked, end i tredje kvartal. Den private sektor kunne ikke se sig undtaget, og faldt samtidig 0,5 procent, mens i bygge- og anlægsbranchen oplevede et minimalt fald på 0,1 procent i antallet af præsterede arbejdstimer.
– Arbejdstidsregnskabet er den mest præcise opgørelse af beskæftigelsen, og de nye tal viser, at der var en begyndende om end udramatisk opbremsning på arbejdsmarkedet i fjerde kvartal. Men det ændrer bestemt ikke på arbejdsmarkedets position som den største solstrålehistorie overhovedet i dansk økonomi, før coronakrisen satte ind, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.
– Der var allerede i efteråret betydelig international usikkerhed, men det ændrede ikke på dansk økonomis kernesunde grundform, som vi i princippet stadig har nedenunder den corona-dyne, der er lagt hen over økonomien for tiden, siger Bo Sandberg.
Byggebranchen holder på sine ansatte så lang tid som mulig
Med et lille sæsonpræget fald i de samlede præsterede arbejdstimer på 0,1 procent i byggeriet, men en oplevet stigning på 0,6 procent i branchens samlede beskæftigelse, kan det siges, at bygge- og anlægsbranchen formåede at slutte 2019 godt af.
– Byggebeskæftigelsen blev ved at stige, også mod slutningen af 2019, men den præsterede arbejdstid bevægede sig modsat. Det viser, at byggevirksomhederne til og med 2019 så vidt muligt forsøgte at holde fast på de nuværende medarbejdere trods en lille nedgang i aktiviteten, siger cheføkonomen.
Dansk Byggeri kalkulerede allerede før coronakrisens udbrud med, at beskæftigelsen i branchen ville toppe i 2019, og håbet var da også, indtil for en måneds tid siden, en blød landing i 2020.
– Men med coronakrisen er det næppe realistisk. Derfor vil fokus i de næste måneder være, hvad der kan foretages af politiske og økonomiske afværgeforanstaltninger for at forhindre, at det uundgåelige aktivitetsdyk bliver alt for dybt, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Ny prognose i slutningen af april
Dansk Byggeri holder sig fortsat opdateret på situationen, og forventer at kunne komme med en opdateret prognose for byggeaktiviteten i 2020 og 2021 i sidste halvdel af april.