Det er næsten kutyme, at gymnasieelever efter endt studie og national fejring takker ja til et af de utallige tilbud om en dannelsesrejse til alverdens eksotiske egne. På erhvervsskolerne er der til gengæld hverken hue eller nationale overskrifter, når tusindvis af tømrere, smede og murere hvert år står med svendebrevet i hånden. Ligeledes er håndværkernes primære tilbud om et udlandsophold ofte en kold skurvogn i Norge eller Grønland – inkl. 70 timers arbejdsuge. Det vil et rejsebureau for håndværkere gøre op med. Og efter en stor investering på 800.000 kroner i Løvens Hule står ScandiMate nu godt rustet til at indfri ambitionerne om at hjælpe landets håndværkere ud i verden, hvor det vel at mærke er oplevelserne og ikke indersiden af en ellers eksotisk arbejdsplads, der er i centrum.

Coolshop-frontfigur Jacob Risgaard og serieiværksætter Jesper Buch er blevet medejere af den blot fire år gamle Århus-virksomhed ScandiMate, der med dansk-engelske Alexander James Nissen-Ripley i spidsen har sat sig for at hjælpe massevis af danske håndværkere til udlandet. Ifølge Nissen-Ripley er der nemlig alt, alt for få håndværkere, der ligesom studenterne benytter sig af muligheden for et sabbatår i udlandet.

Sammen med sit team i Århus sendte ScandiMate sidste år over 100 tømrere, murere, blikkenslagere, brolæggere, elektrikere, smede, snedkere, VVS’ere, malere og ufaglærte afsted til Australien, New Zealand og Canada. Men virksomheden mener, at langt flere håndværkere – og ufaglærte – burde benytte sig af muligheden for et arbejds-sabbatår i udlandet.

“Herhjemme hylder vi konsekvent landets studenter i medierne, og det er en del af den almene dannelse, at studenterne tager et eller to sabbatår. Det vil vi gerne gøre op med på håndværkernes vegne, for der ligger et kæmpe menneskeligt boost i at begive sig ud i verden. Jeg har selv gjort det som ufaglært tømrer, og jeg kan se, hvad det har bidraget med i form af erfaring, personlig udvikling, sprogkundskaber og ikke mindst penge på lommen. Derfor satser vi på allerede i år at sende 500 håndværkere mellem 18 og 35 årud på et sabbatår, hvor oplevelsen er i centrum, modsat mulighederne i Norge og Grønland. På den måde håber vi på at gøre op med den eklatante mangel på muligheder for håndværkere, der efter endt uddannelse som regel bare glider over i en hverdag med arbejde efter svendebrevet,” siger Alexander James Nissen-Ripley, der har stiftet ScandiMate.

De håndværkere og ufaglærte, som ScandiMate sidste år sendte afsted, rejste til Australien, New Zealand og Canada, og de ville formentlig ikke være kommet afsted uden ScandiMates mellemkomst. Det skyldes ifølge Alexander James Nissen-Ripley, at det godt kan være en lidt bøvlet proces at stå for alt det praktiske. ScandiMate har dog nogle af de bedste underleverandører tilknyttet på fx forsikringer, bolig og kontakten til de udenlandske arbejdsgivere, og det fjerner besværet og ikke mindst bekymringerne. ScandiMate sender typisk 10-15 håndværkere afsted på samme tid, og hvis det står til Jesper Buch og Jacob Risgaard, skal det gerne blive til en fast tradition for håndværkere og ufaglærte at rejse ud i verden.

“Det er sjældent at se en iværksætter, der har så meget styr på sin forretning som Alexander. Samtidig er det så uhyre vigtigt, det, som ScandiMate gør for de unge håndværkere og ufaglærte, der rejser ud og høster erfaring og får et perspektiv på verden. Vi mangler det som samfund, og i vores optik er investeringen i ScandiMate mere end blot en forretningsmulighed. Det er vores mulighed for at hjælpe Alexander og hans team med at få endnu flere håndværkere ud og se noget andet end en kold tagryg i Ballerup eller Brande. Og samtidig få udbetalt mere end herhjemme. På den måde kan vi forhåbentlig være med til at skabe en helt ny kulturel bølge inden for håndværksfagene,” siger Jacob Risgaard, der sammen med Jesper Buch købte i alt 25 procent af ScandiMate i seneste udgave af Løvens Hule.

Tidligere artikelDanske boligejere sparer på varmen og får skimmelsvamp
Næste artikelNy app til begrænsning af spild kan blive samarbejdsplatform