XL-BYG erfarer at trods et utal af nationale kampagner får det ikke boligejerne til at bekæmpe radongas i deres hjem. Derfor tager kæden nu sagen i egen hånd og uddanner professionelle håndværkere. Indtil videre er 866 lokale håndværkere blevet uddannet i at radonsikre boliger.

Den giftige gasart radon, der siver op fra undergrunden, bliver ofte omtalt som den stille dræber. Men måske er den lidt for stille. For på trods af årelange kampagner fra blandt andet Sundhedsstyrelsen, Bolius og Statens Byggeforskningsinstitut samt 384 artikler om radon i de danske medier i de seneste 12 måneder er det ifølge XL-BYG ekstremt svært at gøre boligejerne så engagerede, at de aktivt gør noget ved radonproblemerne i deres hjem.

“I de seneste to år har vi kørt kampagner og forsøgt at gøre vores private kunder opmærksomme på problemerne med radon – desværre uden det store held. Salget af radonmålere er stadig meget begrænset, og det er svært at engagere forbrugerne i radonudfordringerne. I forhold til brand og indbrud er radon en meget mere uhåndgribelig trussel”, forklarer Klaus Kaltoft, der er produktchef i XL-BYG.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er en medvirkende årsag til omkring 300 tilfælde af lungekræft hvert år.

Boligejerne lytter gerne til fagpersonen

Som konsekvens af de private kunders manglende interesse, udvider byggemarkedskæden nu indsatsen til også at gælde håndværksvirksomheder, blandt andet med en række kurser for at klæde håndværkerne på. Tanken er, at de private i sidste ende lytter til fagpersonerne, når de er ude i boligerne for at lave renoveringer og tilbygninger.

“På nuværende tidspunkt er 866 lokale håndværkere blevet undervist af eksperter, der forklarer i hvilke situationer, de forskellige løsninger er relevante. Problemerne med radon er værst i huse fra før år 2000, som typisk slet ingen radonsikring har i gulve og fundamentet. Og hvis disse huse renoveres med nye vinduer, dampspærre og efterisolering, vil der hobe sig endnu mere radon op inde i dem”, forklarer Klaus Kaltoft.

De foreløbige tilbagemeldinger tyder på, at vi har ramt rigtigt. De lokale håndværkere har høj troværdighed hos boligejerne, og mange steder rapporterer håndværkerne om en stigende grad af interesse for radonsikring, som vi ikke har oplevet lignende, siger han og tilføjer: – Der er særlig efterspørgsel på et-rums ventilationsløsninger med varmegenvinding, som sikrer en konstant udskiftning af luften i boligen, samtidig med, at den genbruger varmen fra den luft, som sendes ud af rummet. Det har den positive sidegevinst, at den forbedrer indeklimaet generelt og markant mindsker risikoen for skimmelsvamp og dårlig lugt”.

Fortsæt med at spille på to heste

Landets førende ekspert i radonsikring af bygninger og seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Torben Valdbjørn Rasmussen, har i de seneste fem år samarbejdet med videnscentret Bolius om en kampagne omkring radon i danske hjem. Også han har mødt fodslæben fra danske boligejere i forbindelse med radon.  

“Da man hverken kan se, lugte eller høre radon, og fordi eventuelle sundhedsreaktioner kommer over en lang årrække, bliver radonsikring nedprioriteret. Jeg tror, det er en rigtig god ide, at XL-BYG holder kurser for håndværkere, for disse fagpersoner har stor pondus hos slutbrugeren. Men de skal fortsætte med også at oplyse og engagere husejerne, da der er mange mennesker, der aldrig eller sjældent kommer i kontant med håndværkere”, opfordrer Torben Valdbjørn Rasmussen.

Tidligere artikelFischer med ny gasdrevet sømpistol
Næste artikelÅrets skolebyggeri 2020