Et nyt år betyder nye boligtrends, og i 2023 vinder stilretningen Japandi, som er en fusion mellem japansk og skandinavisk designtradition blandt andet indpas i danskernes hjem. Sådan lyder det fra flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnet, der spår nogle af årets største boligtendenser.

Et nyt år er ofte en god anledning til fornyelse, og det gør sig også gældende i danskernes boligindretning, hvor flere nye indretningstendenser vinder frem. I 2023 bliver en af de største trends stilretningen Japandi, som forener japansk og skandinavisk design, lyder det fra flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnet, der gennem næsten seks årtier har hjulpet danskerne med indretning af hjemmet:

“Japandi kommer i høj grad til at vinde frem i danskernes hjem det kommende år. Det er to stilarter, som taler godt sammen grundet deres mange fællestræk med fokus på minimalisme, stilrenhed, godt håndværk og naturlige materialer. Derudover kommer Japandi-indretningen til at slå et slag for det ufuldkomne. Alt behøver ikke at fremstå perfekt, og i Japan gør man meget ud af at finde skønheden i det uperfekte – også når det kommer til boligindretning. Igen taler man om at hylde det naturlige, og hver ting må derfor gerne have sit eget særpræg, så boligindretningen får mere personlighed,” fortæller Butikschef hos Mosaikhjørnet, Thomas Schøsler Lindholm.

Store overflader

Trenden med Japandi kommer også til at afspejle sig i dette års fliseserier, der i høj grad vil udgøres af store overflader, hvor det naturlige udtryk bliver kombineret med varme og rolige nordiske toner, lyder det fra Thomas Schøsler Lindholm:

“De store overflader kommer til at være toneangivende på badeværelset samt i køkkenet, ligesom flere også har fået øjnene op for møbler, der er produceret af keramiske materialer. I den forbindelse er det ofte større fliser, der anvendes, da de består af færre fuger og derfor er lettere at vedligeholde. Samtidig vinder fænomenet taktilitet mere og frem, og det vil sige, at vi gerne må kunne se og mærke, hvilke materialer man har med at gøre, og med de store overflader fornemmer man virkelig stenenes udtryk og struktur.”

70’ernes farver vinder frem

Mens 90’ernes prangende farver hittede sidste år, bliver det i 2023 70’ernes jordfarver, som kommer til at pryde både vægge og fliser, fortæller Thomas Schøsler Lindholm:

“Danskerne er ved at opdage, hvor stor en rolle farver spiller i boligindretningen, og det betyder blandt andet, at flere er gået væk fra, at hjemmet udelukket skal være præget af neutrale hvide vægge. Hos Mosaikhjørnet oplever vi også stor efterspørgsel på farvede fliser, der netop skal bryde med den øvrige indretning og farvevalg. Her er det særligt 70’er-jordfarver som brun, okker og beige, der vinder frem, da de harmonerer glimrende med det varme og naturlige udtryk, som er kendetegnende for Japandi.”

Afslutningsvis fremhæver Thomas Schøsler Lindholm, at der i forlængelse af 70’er farvernes indtog vil være en tendens til, at de metalliske overflader kommer til at præge flisernes udseende på danskernes badeværelser og køkkener.

Tidligere artikelDI: Ny toårig overenskomst skaber ansvarligt fundament for Danmark i svære tider
Næste artikelNy analyse: Danmark har mistet 20.000 selvstændige på 13 år