Jerntræ fra Gammel Strand i København er endt som bar på eksklusiv restaurant på Færøerne og som sofaborde i Dubai og på andre eksotiske adresser

Meget af det bolværkstræ, der blev fjernet fra Gammel Strand i forbindelse med metrobyggeriet i København, er endt i eksotiske omgivelser som sofaborde i rigmandshjem i Dubai eller på den franske riviera og som bar på den eksklusive restaurant The Tarv i Torshavn på Færøerne.

Vejen fra det centrale København til Sydfrankrig og Nordatlanten er gået via Dansk Miljøforbedring i Hedehusene, der arbejder fra visionen om, at alt der kommer ind på pladsen, skal genanvendes, og intet skal deponeres.

En vision, der sætter barren højt og ofte får os til at tænke ud af boksen ved upcycling af selv de mest umulige materialer. Meget af det træ, vi får ind til genbrug, er sundt og stærkt og har sin egen unikke historie, der viser sig i træets årer og struktur – og dette er ofte relativt nemt at afsætte. Men nogle træelementer som azobétræet er mere vanskelige, og her skal vi virkelig bruge fantasien for at finde gode afsætningsmuligheder. Men vi gør det, fordi det giver mening – og fordi vi motiveres af det umulige“, fortæller adm. direktør John Kahldal fra Dansk Miljøforbedring med et smil og fortsætter:

Ved at forlænge den brugbare levetid af materialerne, skubber vi CO2 regnestykket og er med til at minimere byggebranchens aftryk på klimaet. Et arbejde, vi er stolte af, fordi vi er med til at gøre en forskel for miljøet“.

Besværligt, men flot

Jeppe Rose, tømrer og bygningskonstruktør, fra det danske møbelværksted Woodliving, var den første, som så muligheder i de store planker af azobétræ på Dansk Miljøforbedrings oplagsplads i Roskilde. Drevet af passionen for at give kasseret kvalitetstræ nyt er virksomheden specialiseret i at udvikle bæredygtigt interiør og møbler af genbrugstræ – og netop azobétræ mener Jeppe Rose er noget helt særligt. 

Det bliver også kaldt jerntræ, og det er der en god grund til, fortæller Jeppe Rose. Det er så tungt, at det ikke kan flyde. Desværre er det også så hårdt, at det smadrer maskiner og værktøj, hvis man prøver at bearbejde det. Og så er det bare sindssygt flot med sin rødbedefarve og de hvide nister, så jeg nænnede ikke, at det skulle gå til spilde og tog med til mit møbelværksted“. 

Endte som bar i Torshavn 

Da træet var umuligt at bearbejde, måtte det forblive som et stort, uhåndterbart stykke tømmer. Jeppe Rose gik derfor i lang tid og spekulerede over, hvor det kunne bruges. Løsningen kom, da han mødte indretningsarkitekt Pascale Nemery, som gennem sit firma ScaleDesign arbejder for flere hoteller og restauranter på Færøerne. 

Pascale var i gang med at indrette restauranten The Tarv i et gammelt pakhus på havnen i Torshavn på Færøerne og spurgte, om jeg havde noget træ, som havde med havn og vand at gøre. Jerntræet var jo det oplagte svar, og så havde jeg også træ fra en gammel flåde, der havde sejlet på Fredensborg Sø. Begge elementer komplementerer den rå og rustikke indretning godt, hvor de upolerede flader er med til at skabe ægte havnestemning“, siger Jeppe Rose. 

Flere leverancer til Færøerne

På den måde blev baren på The Tarv bygget op af 360 cm lange planker af jerntræ, stablet op i den rette højde og fastgjort til et stort profiljern boltet ned i jorden. Træet fra den gamle flåde blev brugt til borde og hylder. Det ujævne træ er indkapslet i en miljøvenlig epoxy, så overfladerne er helt glatte og nemme at rengøre.

Det har været en superspændende opgave. Jeg har altid elsket at arbejde med genbrugstræ, og i Pascale har jeg fået en ligesindet legekammerat. Vi er gode til at udvikle videre på hinandens ideer, uanset hvor vilde de måtte være“, fortæller Jeppe Rose.

Sammen har de løst flere opgaver på Færøerne, blandt andet inventar til Mikkeller ølbar, Michelin-restauranten Koks og den japansk inspirerede restaurant / bar Suppugarðurin. 

Sofabord leveret pr. helikopter

De massive jerntræsplanker fra Gammel Strand er ikke kun endt på Færøerne. Dansk Miljøforbedring modtog i sin tid flere hundrede planker og solgte sidste år resten til Joakim Løth, manden bag By Løth, som fremstiller håndlavede møbler til pengestærke kunder verden over – Dubai, New York, Japan og landene omkring Middelhavet. Sågar er der leveret et plankebord pr. helikopter til en ufremkommelig adresse i Norge.

Jerntræ er nærmest umuligt at bearbejde, men vi har udviklet vores egen metode til at pudse det op med. Det er hårdt og tungt, men det giver også mulighed for at skabe nogle fantastiske og unikke borde og bænke til udendørs brug, som vi gjorde med tømmeret fra Gammel Strand. Ellers har vi kunder, hvor vi har brugt jerntræ til badebroer eller til kystsikring“, oplyser Joakim Løth. 

Kulturhistorien bringes videre

I Roskilde kan John Kaldahl fra Dansk Miljøforbedring glæde sig over, at nogle tunge planker, som de lod ligge, fordi de var fuldkommen uhåndterbare, nu er kommet til nytte igen og dermed spiller fint ind i virksomhedens profil med at recycle byggematerialer.

At der så tilmed er tale om at bringe noget gammel dansk kulturhistorie fra den tid, hvor fiskekonerne dominerede Gammel Strand, er da kun en ekstra værdi“, slutter John Kaldahl. 

Tidligere artikelCO2-venlig armering skal løfte Jönsson på ambitiøs klimastrategi
Næste artikelFredericia-entreprenøren CJ A/S oplever god medvind