Antallet af danskere, der har planer om nyt køkken, er faldet 26 procent siden november sidste år, og det har sat gang i en bølge, hvor materialebesparende og bæredygtige renoveringer og upcycling vinder frem.

Fra november 2021 til november 2022 er der sket et fald på 26 procent i andelen af danskere, der har planer om at etablere nyt køkken eller bad. Det viser en ny undersøgelse fra Voxmeter. De stigende priser på både energi, brændstof og fødevarer skubber de bæredygtige alternativer frem, som for eksempel at upcycle et køkken frem for at købe et helt nyt, mener forbrugerekspert.

“Generelt er kriser altid katalysatorer for igangværende forbrugsadfærdsændringer. Hos upcyclingskoncepter står incitamenterne næsten i kø for, at de kan lykkes. Det er sandsynligvis billigere for forbrugerne, bedre for klimaet, og ressourceforbruget eller råvaremængden er mindre. Forbruget for forbrugets skyld er på vej i skraldespanden,” siger Ole Storm Jørgensen, der er forbrugsekspert og lektor på Erhvervsakademi Dania.

 

Udsprang af bæredygtighedstanke
Snedkervirksomheden Hanstholm Køkken, der har 16 forretninger fordelt over hele landet, er en af de virksomheder, der bruger krisen til at fokusere mere på de bæredygtige løsninger.

Den 50 år gamle snedkervirksomhed har netop lanceret et nyt koncept, der gør det muligt at få et snedkerkøkken til en væsentligt lavere pris via en såkaldt upcycling af et i forvejen eksisterende køkken, hvor man bygger det nye køkken ovenpå skelettet af det gamle og beholder de delementer, kunden ønsker. Det gør det ikke bare billigere og mere bæredygtigt, men også langt mere overskueligt at få et nyt køkken, forklarer direktør i Hanstholm Køkken Carsten Brunhøj Andersen.

“I mange tilfælde bruger meget af det grundskelet, der er i køkkenet i forvejen, samt de delelementer, der er bevaringsværdige. Så laver vi måske nye fronter eller låger, der gør, at man får et helt andet look og et køkken, der matcher huset bedre,” siger Carsten Brunhøj Andersen og tilføjer:

“At lave nyt køkken på den her er langt mere overskueligt, fordi det går væsentligt hurtigere, når man ikke skal rive alting ned, og det er også billigere, fordi vi ikke skal lave alting fra bunden. Vi bevarer det, der fortjener at blive bevaret – det der stadig er af en vis kvalitet, og så kommer vi selvfølgelig kun med nye elementer i snedkerkvalitet.”

Nye køkkener skal holde længere
Konceptet er udsprunget af en idé om at forlænge levetiden for køkkenet generelt. Ifølge en undersøgelse fra Bolius skifter danskerne køkken hvert 11. år og længe før, de fleste køkkener er slidt i bund, og det er langt fra bæredygtigt, mener Carsten Brunhøj Andersen.

“Bæredygtighed er blevet in, og det går jo hånd i hånd med at upcycle et køkken fremfor at rive det hele ned. Men kvaliteten skal stadig være i orden, så det kan holde til at blive brugt i væsentligt længere tid end 11 år. Et snedkerkøkken holder i hvert fald tyve hvis ikke tredive år, før det måske kan trænge til at blive skiftet ud,” lyder det fra Carsten Brunhøj Andersen.

Tidligere artikelNviro ansætter ny administrerende direktør
Næste artikelLine Gulbæk Christensen bliver ny logistikchef hos Unicon