Foto: Selv om myndighederne har lempet kravene til frekvensen af L-AUS kurset, har Ajos fastholdt et årligt interval. Her er Patrick Desario, el-tekniker i Ajos, i gang under det nyligt afholdte kursus.

Udlejningsvirksomhedens el-montører har netop været på L-AUS kursus, som Ajos fastholder hvert år trods myndighedernes lempede retningslinjer.

Hos Ajos a/s bliver der ikke gået på kompromis med sikkerheden. Heller ikke selv om COVID-19-pandemien forstyrrer hverdagen. Alle el-montører i virksomhedens afdeling for Midlertidige Installationer, der blandt andet sikrer byggestrøm på de danske byggepladser landet over, har for nyligt været på L-AUS kursus, der omhandler sikkerhed ved arbejde på eller i nærheden af elektriske installationer med spænding på, for at blive opdateret på den nyeste viden.

Selvom myndighedernes krav om et årligt L-AUS kursus er bortfaldet, har vi i Ajos valgt at fastholde det som et årligt efteruddannelsesforløb. Derved giver vi vores medarbejdere på området de bedste forudsætninger for at udføre deres arbejde korrekt og komme hele hjem hver dag“, siger Jan Frandsen, afdelingschef for Midlertidige Installationer i Ajos a/s.

Efter myndighedernes seneste ændring lyder formuleringen i Installationsbekendtgørelsen, at “personer, som udfører arbejde på eller nær ved en elektrisk installation under spænding” skal “… være tilstrækkeligt kvalificerede til at udføre arbejdet, så de kan undgå de farer, som elektricitet kan skabe” og de skal “… periodisk og i nødvendigt omfang instrueres om sikkerhedsmæssig korrekt adfærd.”

Det er således den enkelte virksomheds ansvar, at medarbejderne er tilstrækkeligt uddannet og periodisk bliver opdateret til at kunne arbejde sikkert på installationer under spænding, og det er således op til virksomhederne selv at definere “periodisk”.

Jeg bærer el-autorisationen i Ajos, så det er mit ansvar, at medarbejderne er klædt fagligt på til opgaverne. Derfor har jeg bestemt, at kurset skal fortsætte hvert år. Uheldsstatistikken viser fortsat ingen uheld, så den taler også til min fordel“, siger Ronnie Lindfoss, el-installatør i Ajos.

Ajos havde en stor gruppe medarbejdere på L-AUS kursus i uge 44. Gruppen bestod både af elektrikere og de af afdelingens øvrige ansatte, som ofte er med ude på byggepladserne, hvor opgaverne kræver mere end en person. Efter en teoretisk gennemgang af nye regler og vejledninger fra en ekstern ekspertkonsulent blev teorien med det samme overført til praksis.

Vi opstiller hver gang nogle fysiske eltavler, hvor deltagerne kan afprøve den nye viden. Jeg prioriterer den praktiske undervisning højt, så jeg kan se med mine egne øjne, at de udfører opgaverne korrekt og kan korrigere dem, hvis de er i tvivl“, siger Ronnie Lindfoss.

Jeg kan se konkrete forbedringer hos medarbejderne fra år til år. I år lavede de færre fejl i den praktiske afprøvning end året før. Fejl som vi kunne opfange på stedet og via en konstruktiv dialog få afklaret til alles gavn. Hvis man ikke ved, hvad man har med at gøre, eller ikke udfører opgaven korrekt, når man arbejder med spænding på, risikerer man at få en dødbringende mængde ampere igennem sig“, tilføjer Ronnie Lindfoss.

Det er selvfølgelig ikke uden omkostninger at samle alle medarbejdere for en hel dag samt hyre en ekstern ekspert til at uddanne dem. Men medarbejdernes sikkerhed er vigtig for Ajos, og vi slækker ikke på sikkerheden – heller ikke i en tid, hvor Corona spænder ben for mange ting. Samtidig ser vi det som en investering i vores medarbejderes viden og færdigheder. Jo bedre vores folk er klædt på til opgaverne, desto bedre service kan vi tilbyde vores kunder”, påpeger Jan Frandsen.

Jeg har aldrig skulle forsvare overfor Ajos’ ledelse, hvorfor vi skal fastholde det årlige kursus. Alle er enige om vigtigheden af medarbejdernes sikkerhed. Jeg kan godt forestille mig, at udgifterne til sådan et kursus kan få andre firmaer til at strække intervallet til to eller flere år. Måske især i disse tider, og der er isoleret set ikke noget galt i, at man som virksomhed vurderer, at der ikke er noget nyt at opdatere sine medarbejdere på. Beslutningen er først forkert, når det er gået galt“, siger Ronnie Lindfoss.

Tidligere artikelDansk proptech-startup udfordrer traditionelt marked med deres video-dørtelefon
Næste artikelMT Højgaard Danmark afleverer hovedentreprise på Aarhus-terminal til Aarhus Havn