Foto: Pexels.com

Coronakrisen skaber en usikker situation for både elever og lærlinge og derfor risikerer antallet af nye praktikpladser, ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri, i værste fald at falde med 7.700 i år.

Danske virksomheder oplever markante indtægtstab på grund af coronakrisen, men de negative økonomiske effekter, rammer også de mange unge, som er ved at tage en erhvervsuddannelse på en af landets erhvervsskole. Dette er blandt andet inden for bygge- og anlægsfagene. 

“Godt 2000 lærlinge i bygge- og anlægsbranchen på henholdsvis korte aftaler og i prøveperiode går en usikker fremtid i møde. Hertil kommer, at flere tusinde elever til sommer er færdige med deres grundforløb, og de skal også ud og finde en praktikplads”, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

Bunden kan gå ud af praktikpladsmarkedet

Ifølge analysen fra Dansk Byggeri er der ved en langvarig kriseperiode en risiko for, at antallet af uddannelsesaftaler vil falde med op til 7.700 aftaler.

“Ligesom under finanskrisen er der en reel risiko for, at bunden går ud af praktikpladsmarkedet. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er nødt til at drøfte, hvordan vi kan sikre, at der også i 2020 bliver oprettet praktikpladser til de unge på erhvervsuddannelserne. Vi må ikke komme på bagkant og først handle, når antallet af elever i skolepraktik er eksploderet”, siger Louise Pihl.

Hun understreger det er et økonomisk hård pres for virksomhederne, men at der stadig er brug for at sikre så mange virksomheder som muligt stadig opretter praktikpladser.

Årsagen er faldende omsætning

De små byggevirksomheder oplever især i øjeblikket en faldende omsætning. Det vil derfor ramme elever og lærlinge med læreplads i netop mindre byggevirksomheder.

“Stadig flere virksomheder oplever, at de ikke har arbejdsopgaver nok til at leve op til deres uddannelsesansvar, og mange har formentlig ikke økonomi til at have lige så mange elever i lære som tidligere. De kan også havne i den situation, at de ikke har tilstrækkeligt med faglærte medarbejdere, som kan vejlede lærlingene”, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Tidligere artikelDAMPA klimalofter
Næste artikelSucces med vildmarksbade under Coronakrisen