Det fremgår af en pressemeddelelse mandag morgen.

Anlæggene skal være med til at fange og lagre 430.000 tons CO2 hvert år ved Asnæsværket i Kalundborg og fra Avedøreværket i Hvidovre.

Det svarer til den årlige udledning fra 200.000 benzindrevne biler, skriver Ørsted i meddelelsen.

Det bliver kaldt Danmarks første projekt af slagsen i fuld skala, og håbet er, at det kan være med til at bidrage til danske klimamål i fremtiden.

– Vi skal sætte gang i mange forskellige grønne løsninger for at bekæmpe klimaforandringerne, og dette projekt er en af de løsninger, der kommer til at spille en vigtig rolle i indsatsen, siger Ole Thomsen, direktør for Ørsteds kraftværksforretning, i meddelelsen.

– Vi ser frem til at samarbejde med vores partnere, kommunerne og interessenter om at gøre dette projekt til en succes og opnå vores fælles klimamål.

Fangstprojektet blev i maj tildelt en 20-årig kontrakt af Energistyrelsen og fik dermed del i en pulje på 16 milliarder kroner.

For en uge siden tog landets største udleder af drivhusgas, cementfabrikken Aalborg Portland, hul på et lignende projekt.

Her var der dog tale om et pilotanlæg, der har til formål at teste en ny teknologi, der potentielt kan eliminere en betydelig del af energiforbruget ved CO2-fangst.

Ørsted forventer, at selskabets byggeri vil være klar til at kunne nedbringe en del af udledningen fra 2026.

Mandag afholdes der et “første spadestik”-arrangement ved Avedøreværket.

Her vil klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard tage det første spadestik sammen med Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper.

/ritzau/

Tidligere artikelCOP28-chef såede tvivl om udfasning af fossile brændsler
Næste artikelKritik: Dansk klimabidrag til tab og skade er i strid med aftalen