Cirka hver femte danske bolig er almen, og almene boligselskaber spiller en væsentlig rolle i byggeriets grønne omstilling. Flere boligbyggerier bliver certificeret efter bæredygtighedstandarden DGNB – og der er masser af inspiration at hente fra de vellykkede projekter. Læs mere i et nyt online tema fra Troldtekt A/S.

Med renoveringer og nybyggeri i milliardklassen har den almene boligsektor en enestående mulighed for at rykke på den bæredygtige dagsorden. Når de kloge valg og fravalg allerede bliver truffet på tegnebrættet, vil boligorganisationerne stå tilbage med boliger, der er både bæredygtige og økonomisk attraktive.

Sådan lyder det fra Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark, som varetager DGNB-standarden, den mest udbredte bæredygtighedscertificering af byggeri i Danmark.

– Den almene boligsektor udgør omkring en femtedel af boligmassen i Danmark og er derfor meget vigtig for bæredygtighedsdagsordenen. Samtidig er det en sektor, hvor der bliver investeret massivt i renovering, og oftest er det mere bæredygtigt at investere langsigtet i de bygninger, vi allerede har, frem for at bygge nye, siger hun.

– DGNB er en ramme til at træffe valg, som sikrer lang holdbarhed, et positivt miljøaftryk, sundt indeklima og en fornuftig totaløkonomi. Det er elementer, som de fleste boligorganisationer har fokus på, fortsætter Mette Qvist.

Hun oplever, at flere og flere almene boligorganisationer kommer med på certificeringsvognen. Det gælder især i og omkring Aarhus og på Fyn. Men også organisationer i Københavnsområdet er begyndt at stille krav om certificering.  

DGNB-projekter og nye passivhuse i naturbydel

Interviewet med Mette Qvist er med i et nyt online tema fra Troldtekt A/S, som netop handler om dokumenteret bæredygtighed i almene boliger.

Temaet byder blandt andet også på reportager fra to projekter, der har opnået DGNB’s guldniveau: Lisbjerg Bakke i Aarhus og Lensmarken på Fyn. Og så kan læserne komme med til den nye naturbydel Ringkøbing K, hvor Bjerg Arkitektur har tegnet 83 nye boliger efter passivhus-standard. Boligerne, som alle bliver med Troldtekt akustiklofter, står efter planen klar i efteråret 2021.

– Vi har skabt en bæredygtighedsstrategi, hvor vi både arbejder med lysindfald, reducerer tabet af energi, trækker naturen helt ind i bebyggelsen og anvender naturmaterialer, siger Søren Riis Dietz, partner og arkitekt i Bjerg Arkitektur, som også er certificeret passivhus-designer og DGNB-konsulent.

Guide: Det er bæredygtigt at undgå svigt

I det nye tema minder teknisk chef i Byggeskadefonden, Jens Dons, om, at finde balancen mellem udvikling af nye grønne løsninger og mange års dokumenteret erfaring med gennemprøvede løsninger, som giver få byggetekniske problemer.

– Det er bæredygtigt at bygge huset én gang og sørge for, at der ikke er svigt. At det kan stå i mange år med et minimalt ressourceforbrug til udskiftning og drift. Det stiller store krav til projekteringen. Rådgivere bliver presset på prisen, men man er nødt til at få ordentlig rådgivning, så udfordringen ikke skal løses på stilladset og resulterer i hovsaløsninger, siger han blandt andet i temainterviewet.

Bæredygtighed er et af områderne i Byggeskadefondens Guide til kvalitet ved nyt boligbyggeri, der udkom i slutningen af 2020. Guiden lister også en række inspirerende case-eksempler fra den almene boligsektor. Iblandt dem er flere projekter med Troldtekt akustikplader, som netop er et eksempel på et velafprøvet og uvildigt testet byggemateriale med en lang levetid og et dokumenteret bæredygtigt bidrag.

Læs hele temaet om bæredygtighed i almene boliger her

Tidligere artikelNordjysk inventarspecialist optimerer med ny maskinpark
Næste artikelTaget skal gøre patienterne raskere på Nyt Hospital Hvidovre