Foto: Straatagets Kontor

Vi skal tilbage til de oprindelige materialer som tagrør og træ, hvis byggeriet skal nå regeringens krav om nedsættelse af CO2-udledninger, mener boligminister Kaare Dybvad. 

Boligminister Kaare Dybvad var fredag inviteret på besøg på kulturstedet Lindegården i Lyngby af tækkemændenes branchekontor. Her støttede Kaare Dybvad op om træ og stråtag som CO2-venlige byggematerialer. Begge dele lagrer CO2 og gavner dermed bæredygtighed og biodiversitet.

Træ og stråtag i stedet for betonelementer
Kaare Dybvad nævnte både træ og stråtag som materialer, der i årevis har været fortrængt af blandt andet betonelementer, selvom de er bedre for klimaet. 

”Det jo i de materialer, vi putter ind i byggeriet, at bliver brugt virkelig meget CO2. Vi mangler et overblik over materialernes samlede CO2 aftryk, men jeg er helt sikker på, at stråtaget vil have gode muligheder for at komme i betragtning, sammenlignet med mange af de materialer, der bliver brugt i dag”, sagde boligministeren.

Kaare Dybvad varslede, at der i en kommende lovgivning kan komme krav til byggematerialers klimaaftryk gennem hele livscyklussen.

”I så fald er vi mere end klar. Vi har en miljøvaredeklaration, udført i samarbejde med Teknologisk Institut, som klart viser, at stråtaget er det mest klimavenlige tag”, fortalte Tækkelaugets formand Thomas Gerner. “Et moderne, veludført stråtag er både klimavenligt, bæredygtigt og en rigtig holdbar tagløsning.”

Fokus på byggematerialers klimaaftryk gennem hele livscyklussen
Kaare Dybvad prøvede selv at lægge stråtag under arrangementet. Ministerens glimrende debut som tækkemand førte til tilbud om job i branchen, som Kaare Dybvad dog afslog med et smil. 

Professor Anne Beim fra arkitektskolen i København, KADK, holdt også en tale til arrangementet. Hun lagde vægt på, at de eneste ægte bæredygtige materialer er træ, ler, halm og strå. Anne Beim pegede altså også på, at naturens egne materialer står foran en renæssance i byggeriet.

Kaare Dybvad prøver kræfter som tagtækker. Foto: Straatagets Kontor
Tidligere artikelSprogø og Storebæltstunnelen er blevet klimasikret med 100.000 ton granitsten
Næste artikelUdbud udsat kort før deadline. Uacceptabelt, mener Dansk Byggeri