Spirekasselegatet er af Boligfonden Kuben, blevet uddelt til seks nye byggetalenter. Projekterne favner vidt fra bæredygtighed over digitalisering til belysning i naturlige byrum. For projekterne er det fælles, at der er vilje til at tænke nyt og forbedre byggeriet.

Mandag den 7. september kunne Boligfonden Kuben byde velkommen til et nyt kuld talentfulde byggeiværksættere, da fonden uddelte sit traditionsrige Spirekasselegat. Legatet på 25.000 kroner gives til iværksættere, som har en god idé, der kan bevæge byggebranchen i en mere innovativ, produktiv eller bæredygtig retning.   

De unge har gåpåmod og lyst til at forandre verden. De har digitale færdigheder og et globalt udsyn, som giver dem et nyt perspektiv på byggebranchen. Det er altid en fest at møde dem og høre deres idéer til at gøre byggeriet mere intelligent og bæredygtigt“, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Fra overskudsuld til akustikplader

En af årets legatmodtagere er Louise Permiin. Hun har fået støtte til et projekt, der går ud på at udnytte overskudsuld fra Færøerne til bæredygtige akustikplader. Efterspørgslen på færøsk uld er nemlig faldet i takt med, at den blødere merinould har vundet indpas globalt. Det efterlader de færøske fåreavlere med en masse usælgeligt uld, som de ofte ender med at brænde af i mangel af bedre alternativer.

Hvis vi kan omdanne overskudsuldet til akustikplader, kan vi mindske ressourcespildet. Lige nu er jeg i eksperimentfasen, hvor jeg tester teksturen, akustikken og forskellige måder at binde ulden sammen. Derefter skal jeg i gang med designfasen og arbejde med æstetikken. Min drøm er at få etableret en forretningsmodel og komme ud på markedet med bæredygtige og innovative akustikløsninger“, siger Louise Permiin.

Sensor fanger fugtighed

Et andet spirekasseprojekt tæller en sensorløsning, der gør brug af IoT til at fange fugtskader ved at måle fugtighed i træ, temperatur og luftfugtigheder. Sensoren opfanger, hvis der er skader og alarmerer brugerne, så de kan handle, inden fugten får konsekvenser for bygningen. Derudover har Boligfonden Kuben også givet støtte til et intelligent vinduesbeslag, der skal optimere byggeprocessen ved at reducere tiden et råhus står åbent. Et tredje spirekasseprojekt går ud på at bruge fosforescerende materialer til at lyse stier op i naturlige byrum.

Det kan være svært at finde finansiering til at få sit projekt udover rampen, når man er ung og ikke har et stort netværk. Spirekasselegatet giver de unge et rygstød til at arbejde videre med deres projekt. Får de for alvor gang i deres virksomhed, kan de søge Spirekassen på trin 2 og trin 3 og få yderligere støtte til fx en mentor, der kan hjælpe med at udvikle deres forretning“, siger Sidse Buch.

Spirekassen åbner for nye ansøgninger senere på efteråret og kan ansøges online på Boligfonden Kubens hjemmeside.

Tidligere artikelMiljøprisen givet til køreklar genbrugsløsning
Næste artikelKonventionel plastik fjernes på samtlige lagre hos Brødrene Dahl